جهان فولاد، سال گذشته میلادی را با رشد پشت سر گذاشت. در این بین تولید ایران نیز از ۱۷/۹ میلیون تن در سال ۲۰۱۶ میلادی به ۲۱/۸ میلیون تن در سال ۲۰۱۷ رشد کرد.انجمن جهانی فولاد در گزارشی که ۲۴ ژانویه ۲۰۱۸ (۴ بهمن ۱۳۹۶) در وبسایت خود قرار داد، نوشت: در سال گذشته میلادی، تولید فولاد خام جهان به ۱۶۹۱/۲ میلیون تن رسید، این رقم در مقایسه با سال ۲۰۱۶ میلادی رشد ۵/۳ درصدی نشان میدهد. تولید فولاد خام در همه کشورهای تولیدکننده به غیر از سیآیاس (کشورهای مستقل همسود) افزایش داشته و در این کشورها نیز روند تولید ثابت و نسبت به سال گذشته بدون تغییر مانده است.
این گزارش همچنین نشان میدهد تولید سالانه آسیا در سال ۲۰۱۷ میلادی ۱۱۶۲/۵ میلیون تن بود که نسبت به سال ۲۰۱۶ میلادی ۵/۴ درصد افزایش داشت. تولید فولاد خام چین، بزرگترین تولیدکننده جهان در سال گذشته میلادی به ۸۳۱/۷ میلیون تن رسید که این رقم نسبت به سال پیش از آن رشد ۵/۷ درصدی را نشان میدهد. سهم چین در تولید جهانی فولاد خام از ۴۹ درصد در سال ۲۰۱۶ میلادی به ۴۹/۲ درصد در سال ۲۰۱۷ میلادی ارتقا یافت.
ژاپن که پس از چین بزرگترین تولیدکننده است، در سال ۲۰۱۷ میلادی ۱۰۴/۷ میلیون تن فولاد خام تولید کرد که حجم آن نسبت به سال ۲۰۱۶ میلادی ۰/۱ درصد کمتر شد. هند سومین فولادساز بزرگ جهان در سال ۲۰۱۷ میلادی، تولید خود را ۶/۲ درصد رشد داد و به ۱۰۱/۴ میلیون تن رساند. کره جنوبی در سال گذشته ۷۱/۱ میلیون تن تولید کرد؛ رقمی که نسبت به سال ۲۰۱۶ میلادی ۳/۷درصد بالاتر بود.
همچنین در سال گذشته میلادی، ۲۸ عضو اتحادیه اروپا با ۴/۱ درصد رشد سالانه ۱۶۸/۷ میلیون تن فولاد خام تولید کردند. بین آنها ایتالیا در سال ۲۰۱۷ میلادی ۲۴ میلیون تن تولید داشت که نسبت به ۲۰۱۶ میلادی ۲/۹ درصد رشد کرد. اسپانیا در ۲۰۱۷، ۱۴/۵ میلیون تن فولاد خام تولید و رشد سالانه ۶/۲ درصدی را تجربه کرد.
در امریکای شمالی، تولید فولاد خام در سال گذشته به ۱۱۶ میلیون تن، ۴/۸ درصد بالاتر از سال پیش از آن رسید. ایالات متحده امریکا نیز ۸۱/۶ میلیون تن فولاد خام تولید کرد که در مقایسه با ۲۰۱۶ میلادی رشد ۴درصدی داشت. انجمن جهانی فولاد در ادامه گزارش میافزاید: تولید فولاد خام کشورهای سیآیاِس در سال ۲۰۱۷ میلادی ۱۰۲/۱ میلیون تن بود و این حجم در مقایسه با سال پیش از آن تغییری نداشت. روسیه سال ۲۰۱۷ میلادی را با ۷۱/۳ میلیون تن فولاد پشت سر گذاشت و رشد سالانه ۱/۳ درصدی را تجربه کرد. حجم تولید اوکراین با کاهش ۶/۴ درصدی نسبت به سال ۲۰۱۶ میلادی، در ۲۰۱۷ به ۲۲/۷ میلیون تن رسید. در امریکای جنوبی نیز حجم تولید فولاد خام در سال ۲۰۱۷ میلادی ۴۳/۷ میلیون تن بود که نسبت به سال ۲۰۱۶ میلادی ۸/۷ درصد بیشتر بود. برزیل در سال گذشته ۳۴/۴ میلیون تن تولید کرد و تولید خود را در مقایسه با ۲۰۱۶ میلادی ۹/۹ درصد ارتقا داد.
چین، ژاپن و هند همچنان رتبههای اول تا سوم خود را به عنوان تولیدکنندگان برتر فولاد خام جهان حفظ کردند و ایالات متحده امریکا، روسیه، کره جنوبی، آلمان، ترکیه، برزیل و ایتالیا به ترتیب رتبههای ۳ تا ۱۰ را در اختیار داشتند. بر اساس دادههای انجمن جهانی فولاد در سال گذشته میلادی، ایران سیزدهمین تولیدکننده بزرگ فولاد خام بود و رتبههای ۱۱ و ۱۲ به ترتیب به تایوان و اوکراین تعلق داشت. تولید ایران در سال گذشته میلادی به ۲۱/۸ میلیون رسید این در حالی است که در سال ۲۰۱۶ این رقم ۱۷/۹ میلیون تن بود. در همین حال کشورهای مکزیک، فرانسه، اسپانیا، کانادا، لهستان، ویتنام و اتریش نیز در تولید فولاد خام پس از ایران قرار میگیرند.
گفتنی است انجمن جهانی فولاد (World Steel Association) سازمان غیرانتفاعی بینالمللی است که بزرگترین انجمن تجاری صنعت فولاد در جهان شناخته میشود. این انجمن در زمینه معرفی بزرگترین تولیدکنندگان فولاد و سنگ آهن فعالیت میکند که از سال ۱۹۶۷ میلادی (۱۳۴۶ خورشیدی) تاکنون فعالیت دارد و هماکنون شرکتهای عضو این انجمن بیش از ۸۵ درصد از ظرفیت تولید جهانی فولاد را در اختیار دارند. مرکز انجمن جهانی فولاد در بروکسل بلژیک قرار دارد. بیش از ۱۵۰ شرکت فولادسازی از سراسر جهان عضو انجمن جهانی فولاد هستند. شرط نخست برای عضویت در این انجمن، در اختیار داشتن ۲ میلیون تن ظرفیت تولید در سال است. انجمن جهانی فولاد هر سال بزرگترین شرکتها و کشورهای فولادی جهان را از نظر میزان تولید، رتبهبندی میکند.
نمودار، حجم تولید فولاد را در ۸ سال میلادی گذشته نشان میدهد. خط عمودی نشانگر حجم تولید فولاد در واحد میلیون تن و خط افقی از چپ به راست نشانگر سالهای ۲۰۱۰ میلادی (۱۳۸۹ خورشیدی) تا ۲۰۱۷ میلادی (۱۳۹۶ خورشیدی) است. رنگ آبی تیره تولید جهان، نارنجی تولید چین و آبی روشن سایر کشورها غیر از چین را نشان میدهد.
منبع : دنیای اقتصاد