اخبار

ضدمحرک ضعیف در بازار

هفته گذشته در بازارهای کالایی با توجه به انتظار فعالان بازار برای سخنرانی رئیس‌جمهوری آمریکا، شرایط خاصی ایجاد شد، چراکه بازارهای کالایی از دو هفته قبل از این سخنرانی به نوعی به استقبال این سخنرانی رفته بودند.

در بازار فولاد و مقاطع فولادی به گفته فعالان این حوزه، پیش‌بینی‌ خروج آمریکا از برجام، بیش از ماندن این کشور برفضای بازار حاکم بود، از سویی این پیش‌بینی با توجه به پیش‌زمینه افزایش قیمت دلار در بازار ایجاد شده بود؛ موضوعی که در غیاب تقاضای واقعی تنها به افزایش بی‌دلیل قیمت مقاطع فولادی منجر ‌شد. اما موضوع دیگری که برای فعالان بازارهای فولادی حائز اهمیت است و به نوعی بقای آنها در گرو آن است،‌ مساله صادرات و واردات شمش است، روندی که طی سالیان سال چه در شرایط رونق و چه در شرایط رکود و نبود تقاضای واقعی بازار، انگیزه فعالیت در این بازار را گسترش داده و حفظ کرده است.

حال باید دید با توجه به اقدامات ترامپ که باعث افزایش قیمت بیلت (منطقه سی.آی.اس) به حدود ۵۲۰ دلار شده است و از سویی با اشاره به فشار دولت به مقوله صادرات شمش و برگشت آن با نرخ ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی از طریق بانک‌ها، آیا برای کارخانه‌های شمش، صادرات به صرفه است یا شمش‌ به بازار داخل سرازیر می‌شود که این موضوع با رویه‌ نبود تقاضای واقعی، باعث ورود بازار به یک فضای رکودی می‌شود. اینجا است که باید به تمامی وجوه امر نگاه کرد و با تصمیمات لحظه‌ای و آنی بازار را وارد رکود نکرد،‌ به‌طوری‌که برای ترمیم این شرایط به گفته فعالان بازار فولاد، کابینه دولت و خصوصا وزارت صنعت،‌ معدن و بازرگانی باید چاره‌ای بیندیشند.

فراز و فرود صادرات و واردات شمش در بازار فولاد در حالی مطرح می‌شود که میزان و شدت این دو مقوله تا حدود زیادی به بازار ارز و شیوه‌ عرضه و مبادله و قیمت آن بستگی دارد. «دنیای اقتصاد» در ادامه این گزارش در پی رمزگشایی از شرایط حاکم بر بازار فولاد و شمش است. تصمیم سه‌شنبه شب ترامپ باعث بروز رفتارهای هیجانی در بازار آهن‌آلات شد.از ابتدای هفته گذشته بازار به استقبال چنین اتفاق و خبری (خارج شدن آمریکا از برجام) رفته بود؛ به‌طوری که این پیش بینی از سبقه صحبت‌های قبلی رئیس‌جمهوری آمریکا و همچنین عملی ساختن یک سری ادعاها در این بازار منعکس شده بود. درخصوص این روند، محمد اعتباری فعال بازار فولاد  گفت: نمونه‌‌های قبلی ادعاهای ترامپ درخصوص کره شمالی و مکزیک نیز به وقوع پیوست تا در میان فعالان بازار فولاد یک پیش‌بینی با این پیش‌زمینه‌‌ها ایجاد شده باشد. در این راستا بازارها با یک شروع زودتر از موعد از دو هفته قبل با افزایش قیمت ارز و طلا به این پیش‌بینی واکنش نشان دادند. این روند افزایش قیمت در بازارها، به همان نسبت در فولاد هم اثرگذار شد.

افزایش قیمتی در بازار فلزات همگام با افزایش قیمت دلار و طلا طی نزدیک به دو هفته قبل در حال پیشروی بود، به‌صورتی که تمامی بازار در ساعاتی فروشنده نبودند، ولی در ساعت‌های پایانی که قیمت کاهشی می‌شد، فعالان بازار، جهت فروشندگی را در پیش می‌گرفتند و فروشنده می‌شدند. اعتباری در ادامه از نشانه‌های دیگری که در بازار فولاد موجب استقبال فعالان بازار از افزایش قیمت شده، گفت: سه شنبه شب هفته گذشته،‌ زمانی که ترامپ، خروج دولت آمریکا از برجام را اعلام کرد، به فاصله چند ساعت با عرضه شمش فولاد خوزستان در بورس کالا (چهارشنبه هفته گذشته) مواجه شدیم، در این راستا شمشی که در اوایل هفته گذشته با قیمت ۲ هزار و ۲۰۰ تومان عرضه شده، پس از گذشت چند روز و در انتهای هفته با نرخ ۲ هزار ۲۴۰ تومان عرضه شد و در این بازه ۸۵ هزار تن تقاضا روی ۳۵ هزار تن کالا سوار شد، همین موضوع جدا از موضوع سخنرانی رئیس‌جمهوری آمریکا نشانه‌ای را به بازار در جهت افزایش قیمت داد.

در واقع سخنرانی رئیس‌جمهوری آمریکا درخصوص خروج این کشور از برجام تاکنون هیچ‌گونه اثری در بازار آهن روزهای انتهایی هفته نگذاشته، به این دلیل که بازار فولاد یک هفته زودتر به استقبال این موضوع رفته بود. این فعال بازار آهن درخصوص روند قیمتی بازار فولاد به «دنیای اقتصاد» گفت: بازار در هفته جاری مسیر با‌ثبات‌تری را در پیش می‌گیرد و التهابات از بازار فولاد دست بر‌می‌دارد، چرا که تقاضای واقعی در بازار فولاد وجود ندارد و خریدهای موجود هم در حال جابه‌جا‌یی در دست واسطه‌ها است، از سوی دیگر خریدار واقعی و مصرف‌کننده‌ای در بازار دیده نمی‌شود، اینها نشانه‌هایی هستند که به گفته فعالان بازار، خبر از ثبات در بازار هفته جاری را می‌دهند. تحرکات قیمتی و یا به بیان بهتر افزایش قیمت‌های هیجانی، در هفته‌های پیش رو با یک ترمز مواجه خواهند شد و در ادامه تداوم شرایط رکودی در بازار رقم خواهد خورد.

یک نکته و یک سوال در بازار فولاد

هیجان قیمتی بعد از سخنرانی رئیس‌جمهوری آمریکا در حالی در بازار محصولات فولادی رخ داد که از سوی فعالان بازار یک نکته و سوال درخصوص بازار فولاد مطرح می‌شود: هیجان قیمتی و استقبال بازار از افزایش قیمت (پیش از سخنرانی رئیس‌جمهوری آمریکا)، بدون اینکه در رینگ، معامله‌ای شده باشد؛ باعث شد قیمت میلگرد در عرض دو روز به میزان کیلویی ۱۰۰ تا ۱۵۰ تومان افزایش پیدا کند. افزایش ۱۵۰ تومانی قیمت میلگرد در عرض دو روز در هفته گذشته چه دلیلی می‌تواند داشته باشد؟ اعتباری در این خصوص و درباره چرایی این افزایش قیمت در بازار فولاد گفت: پیش‌‌بینی‌هایی مبنی بر خارج شدن رئیس‌جمهوری آمریکا از برجام وجود داشت که این پیش‌بینی‌ها زودتر از موعد بر بازار فولاد اثر گذاشته بود.

از سوی دیگر بازار ارز در هفته‌های قبل با فراز و فرود‌های زیادی مواجه بوده که البته از این مسیر، افزایش قیمت بیشتری به بازار فولاد تزریق شده است، به‌طوری‌که بازار فولاد این سیگنال را هم اهرمی در جهت افزایش قیمت لحاظ کرد. بازار فولاد و بازارهای دیگر، این روزها بیشتر از همیشه و بیشتر از هرچیز به ثبات نیاز دارند، به این معنا که فروشنده و خریدار در فضای باثبات است که می‌توانند فعالیت داشته باشند.

گمانه‌زنی توقف تدریجی واردات و صادرات شمش

این فعال بازار آهن در ادامه و در پاسخ به سوال مبنی بر اینکه «واردکننده‌های شمش به دلیل اینکه ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی دریافت نمی‌کنند و از سوی دیگر این موضوع هم وجود دارد که قیمت دلار هم در بازار آزاد بالا است، این موضوع باعث می‌شود که قیمت شمش وارداتی را به میزان زیادی افزایش دهند، آیا این موضوع می‌تواند بازار فولاد را دچار یکسری چالش‌ها کند»، گفت: معامله واقعی شمش القایی در روز سه‌شنبه هفته گذشته با قیمت ۲ هزار و ۴۰۰ تومان در هر کیلو صورت ‌گرفت، اما روز چهارشنبه هفته گذشته شمش فولاد خوزستان به قیمت ۲ هزار و ۶۰۰ تومان معامله شد، معامله‌ای بودکه البته مبنای ارزش‌گذاری‌اش، قیمت تمام شده بود و نه قیمت بدون ارزش افزوده.

به گفته اعتباری صادر‌کننده در شرایط فعلی مجبور است که اگر قرار است شمش، خارج و صادر کند با نرخ ۴ هزار و ۲۰۰ تومان به سیستم بانکی کشور بازگرداند، اما این نرخ برای صادرکنندگان کارآمد و به صرفه نخواهد بود و به نوعی ضررده است. این رویه‌ای است که در ادامه باعث می‌شود کارخانه‌های تولید شمش کشور روند صادراتی و وارداتی را متوقف کرده و فروش داخلی خودشان را تقویت کنند، به‌طوری‌که فولاد خوزستان به جای اینکه به فکر صادرات باشد به دلیل اینکه نمی‌تواند ارز مورد نیازش را از جای دیگری تامین کند و از سوی دیگر مجبور است به ازای صادرات در تامین ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی دولت کمک کند، با توجه به شرایطی که در مسیر صادرات و واردات تشریح و به آن اشاره شد، مجبور است که بیشتر از بازار داخلی حمایت کند.

منبع : دنیای اقتصاد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

three + 7 =