نوسان نرخ فولاد از ابتدای امسال نشان میدهد نرخهای داخلی بازار فولاد متاثر از نرخهای جهانی و نرخ ارز است.جذابیتهای صادراتی
فولاد یک کالای بینالمللی و متاثر از روند جهانی و نرخ ارز است. در اینباره سیدرضا شهرستانی، عضو هیاتمدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران اظهار کرد: بهای فولاد تابعی از نرخ جهانی است. در حقیقت نرخ این فلز مانند نرخ طلا ابعاد جهانی دارد، از اینرو نرخ داخلی آن همراه با نرخهای جهانی تغییر میکند. البته تفاوتهایی با هم دارند و تفاوت نرخ فولاد با نرخ طلا بیشتر از آنجا ناشی میشود که طلا با حجم کمتر و ارزش بالاتری نسبت به فولاد خرید و فروش میشود؛ بنابراین بهطور معمول در کل جهان از نرخ ثابتی برخوردار است. شهرستانی در ادامه خاطرنشان کرد: فولاد نیازمند هزینههایی مانند حملونقل است که این موضوع میتواند بر روند نرخگذاری جهانی و واردات و صادرات آن تاثیرگذار باشد. وی با اشاره به تاثیرگذاری افزایش نرخ ارز بر بازار فولاد، عنوان کرد: اگر سایر عوامل تاثیرگذار بر نرخ فولاد مانند نرخ مواد اولیه و تعرفهها ثابت باقی بماند و فقط نرخ ارز افزایش پیدا کند، این موضوع نیز به نوبه خود میتواند سبب بالا و پایین شدن نرخ فولاد شود. البته تاثیرپذیری نرخ فولاد از نرخ ارز با یک تاخیر چند روزه و حداکثر یک ماهه خودش را نشان میدهد اما در کل افزایش نرخ دلار سبب جذابیتهای بیشتری برای صادرکنندگان میشود. این کارشناس فولاد همچنین در پاسخ به این پرسش که افزایش نرخ دلار در چند هفته گذشته چه تاثیری بر بازار فولاد داشته، گفت: با وجود رکود و نبود تقاضای داخلی، اما در ۲ ماه گذشته افزون بر ۲۰درصد بازار فولاد با افزایش نرخ روبهرو شده که این موضوع بیشتر ناشی از نرخ جهانی و افزایش نرخ ارز است. شهرستانی در پاسخ به این پرسش که آیا افزایش نرخ ارز سبب رشد صادرات خامفروشی نخواهد شد، اظهار کرد: این موضوع بستگی به تعریف ما از خامفروشی دارد زیرا گاهی خامفروشی به معنای فروش سنگآهن است و گاهی صادرات شمش نیز به نوعی فروش مواد اولیه بهشمار میرود. وی در ادامه توضیح داد: درحالحاضر کشور ما ارزانترین نرخ شمش و میلگرد را دارد، از اینرو شرکتها بیشتر به صادرات تمایل پیدا کردهاند تا بتوانند از نظر کیفی در بازار باقی بمانند اما بهدلیل تعرفهای که از سوی کشورهای مصرفکننده برای فولاد ایران وضع شده است، صادرات میلگرد و تیرآهن بهصرفه نیست. این کشورها نیز برای واردات میلگرد و تیرآهن تعرفههای بازدارنده وضع کردهاند زیرا این کشورها بیشتر تمایل دارند فولاد میانی مانند شمش و اسلب وارد کرده و محصول نهایی را خود تولید کنند. این عضو هیاتمدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران ادامه داد: از سوی دیگر در بخش ورق نیز بهدلیل کمبود داخلی و همچنین این موضوع که تقاضا از عرضه پیشی گرفته، صادرات کاهش پیدا کرده است. در این راستا شرکت فولاد مبارکه امسال سیاست مناسبی را در پیش گرفت و صادرات ورق را نسبت به سال گذشته کاهش داده است. شهرستانی ادامه داد: در بخش میلگرد نیز با مازاد تولید روبهرو هستیم زیرا حدود ۲۴ میلیون تن ظرفیت نصب شده در کشور داریم اما آمار میزان مصرف داخلی ما به ۷/۵ میلیون تن میرسد که میتوان باقیمانده آن را صادر کرد اما بهدلیل تعرفههایی که کشورهای واردکننده اعمال کردهاند دیگر صادرات میلگرد توجیهپذیر نیست، از اینرو صادرات شمش بهصرفهتر خواهد بود.
اشتباه محض دلار چندنرخی
این عضو هیاتمدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد همچنین در پاسخ به این پرسش که دلار چندنرخی چه تاثیراتی بر بازار فولاد دارد، عنوان کرد: چند نرخی بودن دلار یک اشتباه محض است زیرا ۲یا ۳ نرخی شدن ارز سبب ایجاد رانت برای عدهای میشود؛ بنابراین نه تنها در بازار فولاد، بلکه کل بازار باید به سمت تکنرخی شدن دلار پیش برود تا اختلاف بین شرکتها که بهواسطه چند نرخی بودن ارز شکل گرفته و در نهایت باعث ایجاد بازار سیاه شده است، از بین برود. شهرستانی در پایان تاکید کرد: به شدت مخالف چند نرخی بودن دلار هستیم زیرا تمام جهان برای سالم و شفافسازی بازار به سمت تکنرخی بودن پیش رفتهاند و در زمینه نرخگذاری این عرضه و تقاضاست که باید یکدیگر را پیدا کنند و در این بین نباید نرخگذاری به شکل دستوری اعمال شود.
پنجرهای روشن برای صادرکنندگان
همچنین درباره تاثیرگذاری نرخ دلار و افزایش آن بر بازار فولاد، بابک نظری فعال بخش خصوصی در حوزه فولاد اظهار کرد: در کل شرکتهای صادرکننده در روزهای گذشته با افزایش نرخ دلار وضعیت بسیار خوبی پیدا کردهاند و این موضوع به سود آنها تمام شده است زیرا عمده تاثیر نرخ ارز روی مواد اولیه است و از آنجا که مواد اولیه در صنعت فولاد سنگآهن و قراضه است و حدود ۸۵درصد مواد اولیه فولاد از طریق داخلی تامین شده؛ بنابراین افزایش نرخ دلار تاثیری آنچنانی بر بازار فولاد داخلی نداشته و بیش از پیش سبب رونق فعالیت صادرکنندگان شده است. نظری در ادامه با اشاره به اینکه افزایش نرخ ارز یک فرصت مناسب است، گفت: اگر تولیدکنندگان عملکرد خوبی داشته باشند به نظر میرسد این افزایش نرخ ارز موقعیت و فرصت مناسبی بهشمار رود تا تولیدکنندگان گامهای بلندتری برای صادرات بردارند. البته شرکتهایی که قراردادهای بلندمدتتری منعقد کردهاند، ممکن است محاسبات افزایش دلار را برای واردات مواد اولیه در نظر نگرفته باشند و تا حدی متحمل ضرر شوند اما چون مواد اولیه فولاد در داخل قابل تامین است این ضرر به احتمال بسیار نامحسوس است. وی همچنین یادآور شد: وارد کردن ارز به ایران هنوز چندان بهطور روان انجام نمیشود و تعامل آنچنانی هم در سطح بینالمللی شکل نگرفته است اما در مجموع افزایش نرخ دلار پنجره روشنی را به روی صادرکنندگان باز کرده است.
دلار به تورم بدهکار است
این فعال بخش خصوصی در پاسخ به این پرسش که آیا گمان نمیکنید افزایش نرخ دلار سبب افزایش تورم در بازار فولاد شود، گفت: هماکنون افزایش نرخ دلار ناشی از تورم آینده نیست و در حقیقت نشات گرفته از تورم گذشته است که روی دلار اعمال نشده بود. در چندین سال گذشته با انواع تورم روبهرو بودهایم اما نرخ دلار همچنان ثابت نگه داشته شده بوده و افزایش به همراه نداشت. درحالحاضر نیز نرخ دلار پس از چند سال به نرخ واقعی خود نزدیک شده و حتی فکر میکنم بالاتر از نرخ کنونی نیز بها دارد. نظری ادامه داد: برای مثال در یک دوره ۴ ساله نرخ دلار بدون هیچ افزایشی ۱۸۰۰ تومان بود. در حالیکه در همان سالها هر سال با تورم ۱۰ تا ۱۲ درصد و حتی یک سال با تورم ۴۰درصد هم روبهرو بودیم. در حقیقت اینگونه میتوان مدعی شد که بهنوعی دلار به تورم بدهکار است. وی در ادامه توضیح داد: اگر بگذاریم نرخ دلار مانند سایر تورمها بهتدریج افزایش یابد دیگر شاهد افزایشهای ناگهانی به این شکل نخواهیم بود که تاثیر روانی منفی بالایی برای بازار و مردم به همراه خواهد داشت. نظری در پاسخ به این پرسش که نوسان نرخ ارز چه تاثیری بر بازار فولاد دارد، عنوان کرد: تاثیر نوسان بستگی به میزان آن دارد نوسانهای ۵ تا ۶ درصد چندان تاثیرگذار نخواهد بود. این فعال بخش خصوصی همچنین در پاسخ به این پرسش که چندنرخی بودن ارز چه تاثیری بر بازار فولاد دارد، گفت: چند نرخی بودن نرخ ارز نیز بستگی به این موضوع دارد که دولت چه سیاستهایی را در پیش بگیرد. درباره مواد اولیه نرخ مبادلهای میتواند مناسب باشد. اما در زمینه فولاد برای بسیاری از تولیدکنندگان نرخ مبادلهای برداشته شده است. اگر بهدرستی ارز مبادلهای به تولیدکنندگان تعلق نگیرد، تکنرخی بودن ارز بهتر از چندنرخی بودن آن است.
منبع : دنیای اقتصاد